Βιβλιοάποψη: "Η σιωπή του ποταμού"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
1930, ένα χωριό σε ένα νησί του Αιγαίου.
1999, μια γειτονιά στην Αθήνα.
Η Διαμάντω, η Αμαλία με την Αντιγόνη και η Φιλιώ.
Τρεις γενιές γυναικών αντιμέτωπες με «πρέπει» επιτακτικά και «θέλω» αδιάλλακτα. Πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η ζωή;

Τα Χριστούγεννα του 1930 ο αταίριαστος γάμος της Διαμάντως και του Θωμά θα αποδειχτεί μοιραίος για τις επόμενες γενιές. Οι δύο κόρες τους μεγάλωσαν μαθαίνοντας να μισούν η μία την άλλη, ανίκανες να εντοπίσουν την αιτία, ανίκανες να αντισταθούν στη μία και μοναδική αλήθεια... Τόσα και τόσα χρόνια τα ίδια συναισθήματα, οι ίδιες σκέψεις.
Το καλοκαίρι του 1999 η Φιλιώ ανακαλύπτει τυχαία έναν φάκελο που της ανατρέπει όλα όσα είχε ως τώρα δεδομένα. Πρέπει να μάθει την αλήθεια, να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, να πιάσει την άκρη του νήματος και να ξετυλίξει την οικογενειακή της ιστορία. Θα μπορέσει να φιλιώσει το παρελθόν με το παρόν; Μια ιστορία για τη λύτρωση που μπορεί να δώσει στη ζωή μας ένα νέο ξεκίνημα...


Η άποψή μου:
(γράφει η Άνα Ζάχαρη)
Τι μυστικά κρύβει ο ποταμός; Και ποιος τάχα θα τα μάθει; Και θα τα μάθει ή θα γίνει κι ο ίδιος ένα από αυτά;

Όταν ακόμα κι η καλοσύνη μπορεί να γίνει το χωράφι όπου θα θεριέψει η συμφορά. Όταν τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα σ’ έναν κύκλο που μοιάζει να μην κλείνει ποτέ. Ένα μυστικό που φέρνει σε απόγνωση. Κι ένα τέλος, που θα δοθεί από μια κοπέλα, τη Φιλιώ, που ένιωσε να συμπιέζεται η ζωή της ανάμεσα στις μυλόπετρες της οικογενειακής κατάρας, της κατάρας που δημιούργησε η ανθρώπινη κακία, αλλά και η μοίρα. Τότε θα ψάξει για την αλήθεια, που θα ρίξει φως στα σκοτάδια του παρελθόντος, αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενοι. Θα καταλάβει και θα συγχωρέσει.

Μια ωραία γραφή από μια ταλαντούχα συγγραφέα. Με έκανε να θελήσω να μάθω, να τα μάθω όλα. Με τέχνη με γύρισε από το παρόν στα πίσω χρόνια, να μάθω την ιστορία ετούτων των ψυχών που γεννήθηκαν στο χαρτί και πήραν ζωή από το χέρι της. Με τέχνη με ξανάφερε στο παρόν, να γνωρίσω τη χαρά, αλλά και το καρδιοχτύπι που φέρνει μια καινούργια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία - Κοινωνικό
Συγγραφέας: Μαρία Χίου
Σελίδες: 420 / Διαστάσεις: 14,1 x 20,5 εκ.
Ημερ. έκδοσης: Απρίλιος 2016
ISBN: 978-618-02-0659-3


Βιογραφικό της συγγραφέως:
Η Μαρία Χίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως υπάλληλος σε ιδιωτική τράπεζα.
Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τον εθελοντισμό. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει στη Νέα Σμύρνη.
Το πρώτο της βιβλίο "Η σιωπή του ποταμού" (εκδ. Μίνωας) απέσπασε το δεύτερο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία μυθιστορήματος (2012).
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr