Βιβλιοάποψη: "Το χρυσαφένιο κουκούτσι"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Κάπου, κάπως, κάποτε... Ένα μικρό κορίτσι δεν ήθελε ούτε να ακούσει για φρούτα... Τι και εάν όλοι της έλεγαν πως κάνουν καλό στην υγεία και την ανάπτυξή της, εκείνη αμετανόητη... Γλυκά και πάλι γλυκά...

Μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα «χέρια» τους ή πιο συγκεκριμένα στα κοτσάνια τους... Βρήκαν και σύμμαχο για να την επαναφέρουν στον «ίσιο δρόμο»... Θα τα καταφέρουν, άραγε;







Η άποψή μου:
(γράφει η Λιάνα Τζιμογιάννη)
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, παρά μόνο γλυκά και γαριδάκια, εξηγώντας πως στην ευλογημένη χώρα μας -που παράγονται τα πάντα!- η μεσογειακή διατροφή είναι ο σωστός τρόπος για να μεγαλώσει ένα παιδί με υγιή τρόπο.

Ο συγγραφέας προσωποποιεί τα φρούτα, δημιουργώντας μια νέα Φρουτοπία, όπου κάθε προϊόν υποστηρίζει τα δικά του οφέλη. Όλα μαζί όμως, ενώνονται για να βρουν τρόπο η μικρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας να γίνει καλά και να μάθει να εμπλουτίζει τη διατροφή της με τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες, προκειμένου να μην εξασθενήσει ξανά ο οργανισμός της. Βλέπουμε δηλαδή, τις συνέπειες όταν δεν τρεφόμαστε σωστά -δεν παίρνουμε βιταμίνες, άρα αρρωσταίνουμε- που τα παιδιά επιβάλλεται να μάθουν. Το βιβλίο όμως, δεν κατηγορεί τα γλυκά και το σκουπιδοφάι (junk food) για την ασθένεια της μικρής, υπονοώντας πως κι αυτά έχουν τα καλά τους, αλλά σε μικρές ποσότητες και σίγουρα όχι ως υποκατάστατα του φαγητού. Σαφώς ένα ΣΥΝ αποτελεί και η άσκηση, από τα παιδικά ακόμα χρόνια, ώστε να εντυπωθούν στο παιδί τα καλά της και να την αποζητά και ως ενήλικας.

Η Μαριάννα Φραγκούλη έχει δημιουργήσει ολοζώντανες εικόνες, με υπέρ του δέοντος συμπαθέστατες φατσούλες, όπως ο παππούς της μικρής, που μου θύμισε τον δικό μου παππού! Οι εγγονές έχουν αδυναμία στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, που συνήθως ζουν στην εξοχή, καλλιεργώντας τα χωράφια τους. Εδώ λοιπόν, καταγράφονται "μία συν μία" αγάπες: η λατρεία για την οικογένεια (σ.σ. τον παππού, κυρίως αν μένει μακριά και άρα τα εγγόνια δεν τον βλέπουν συχνά) και η αγάπη για τη φύση (σ.σ. ασχολείται ο παππούς με τα δέντρα, άρα και η μικρή, μαθαίνοντας να τη φροντίζει). Το "χρυσαφένιο κουκούτσι" παρουσιάζεται ως θησαυρός (σ.σ. ο χρυσός) που πρέπει να ανακαλυφθεί και δελεάζει το παιδί να θέλει να βοηθήσει και να φροντίσει τη φύση κι αυτό με τη σειρά του!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Παιδικά & Εικονογραφημένα βιβλία
Συγγραφέας: Παναγιώτης Δημητρόπουλος
Εικονογράφηση: Μαριάννα Φραγκούλη
Ηλικία: Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Σελίδες: 48 / Διαστάσεις: 22 x 30
Βιβλιοδεσία: Σκληρό εξώφυλλο
Ημερ. έκδοσης: Νοέμβριος 2017
ISBN: 978-960-563-177-2
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr