*Κυκλοφορεί* Ο μύθος μιας στιλπνής μέρας

Περίληψη οπισθόφυλλου:
Τον Ιούλιο του 1895 η Πάτρα, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της σταφίδας του 19ου αιώνα, βουλιάζει στη σταφιδική κρίση. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της πόλης, ο μεγαλοκτηματίας και μεγαλέμπορος Κωνσταντίνος Σωτηριάδης αυτοκτονεί. Είναι κι αυτός ένα από τα πολλά θύματα της μεγάλης κρίσης∙ έχει πρόσφατα κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία κι έχει χάσει σημαντικό μέρος της περιουσίας που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, λόγω της πτώχευσης του 1893. Την ίδια εποχή χρεοκοπεί πλήθος εμπόρων της πόλης και η τοπική κοινωνία συγκλονίζεται από τις κατασχέσεις. Το ελληνικό κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο λαός εξαθλιώνεται...

Έναν χρόνο περίπου μετά, τον Νοέμβριο του 1896, ο Δημήτρης Μάτσαλης, τσαγκάρης στο επάγγελμα, στο όνομα της ιδεολογίας του αναρχισμού, επιτίθεται με μαχαίρι και τραυματίζει θανάσιμα τον τραπεζίτη Διονύση Φραγκόπουλο και πυροβολεί τον μεγαλέμπορο Ανδρέα Κόλλα. Λίγες μέρες αργότερα, μέσα στη φυλακή βάζει ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Το αφήγημα είναι γραμμένο στις παρυφές της ιστορικής πραγματικότητας, δεν είναι μια βιογραφία. Η πόλη δεν ονοματίζεται, ούτε ο πρωταγωνιστής, ενώ τα βιογραφικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην αφήγηση δεν έχουν πάντα σχέση με την αλήθεια.


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Κατηγορία: Πεζογραφία
Συγγραφέας: Κυριακή Γαλαντία
Σελίδες: 58 / Διαστάσεις: 14×19 εκ
Ημερ. έκδοσης: 2018
ISBN: 978-960-9772-77-2


Βιογραφικό της συγγραφέως:
H Κυριακή Γαλαντία γεννήθηκε στην Πάτρα το 1960. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Δημοσιεύσεις της υπάρχουν σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο Διαδίκτυο.

Από τις εκδόσεις «Το Δόντι» κυκλοφορεί το αφήγημα «Ο μύθος μιας στιλπνής μέρας» (2018).

Επικοινωνήστε με τη συγγραφέα στο Facebook.
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2019. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr