Βιβλιοάποψη: "Ο Στόχος / Ημερολόγιο"

Περίληψη οπισθόφυλλου:
«Οι μυστικοί μας πράκτορες έχουν σταλεί σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να βρουν τον γιο του αρχαιολόγου και να τον εξοντώσουν. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς. Ο Στόχος είναι πλέον πολύ κοντά. Μένει μόνο να τον αγγίξουμε

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο στόχος σου σε αυτή τη ζωή; Τι θα έκανες για να τον πετύχεις; Θα θυσίαζες τα πάντα; Την κάθε σου στιγμή, την οικογένειά σου ή μήπως ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό;

Ο Βίτο εργάζεται σε ένα περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού στο Μιλάνο. Του ζητούν να ταξιδέψει στην Ελλάδα -την πατρίδα της μητέρας του- μαζί με μια νέα συνάδελφο, τη Λάουρα. Εκείνος δέχεται και το κουβάρι μιας περίεργης ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται αργά, με επίκεντρο τα σπίτια παλιών ευγενών. Οι σκιές ξεχύνονται μέσα στα σκοτάδια και η Λάουρα χάνεται. Ποιοι είναι, τι θέλουν, ποιος είναι ο Στόχος; Ένα θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα!

Η άποψή μου:
(γράφει η Ανδρομάχη Κοκόση)
Άνδρας ο πρωταγωνιστής -ο Βίκτωρας, ή όπως προτιμά να τον αποκαλούν, ο Βίτο. Ιταλός δημοσιογράφος ταξιδιωτικού ρεπορτάζ σε περιοδικό και σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο της ζωής του. Από τη μια, έχει χάσει πρόσφατα τη μητέρα του και από την άλλη, συνειδητοποιεί πως η Κάρλα, η μόνιμη συνεργάτης του τα τελευταία χρόνια αλλά και ερωτική του σύντροφος, σημαίνει πολλά παραπάνω. Είναι εκείνο το κομβικό σημείο στη ζωή κάθε άνδρα που αποφασίζει να βάλει την ερωτική του ζωή σε μια τάξη και να αράξει -όπως χαρακτηριστικά συνηθίζουν να λένε. Κάτι που ο Βίτο αποφασίζει να το κάνει παραμονές Χριστουγέννων, αμέσως μόλις επιστρέψει από την επόμενη αποστολή.

Η Λάουρα, από την άλλη, είναι μια εντυπωσιακή νεαρή γυναίκα, που εμφανίζεται κυριολεκτικά από το πουθενά και χρίζεται εν μία νυκτί συνεργάτης του, παραγκωνίζοντας την Κάρλα, όχι μόνο από τη δουλειά. Για το περιοδικό ταξιδεύουν μαζί στην Ελλάδα, γενέτειρα του Βίτο από τη μεριά της μητέρας του, κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την πρώτη σχεδόν στιγμή όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Η περιήγησή τους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, θα τους αποκαλύψει ένα παλιό αρχοντικό. Η παραβίασή του, η εξαφάνιση της Λάουρας, η ύπαρξη μιας τερατόμορφης μορφής, ένα χειρόγραφο ημερολόγιο από τους ιδιοκτήτες του αρχοντικού που ανακαλύπτει ο Βίτο, όπως και μια πληθώρα περιστατικών και γνωριμιών, οδηγούν σε μια τρομακτική ιστορία που κρατάει από την αρχαία Ελλάδα.

Η ιστορία είναι πρωτότυπη, χωρίς κενά και η πλοκή διαρκής, χωρίς να κάνει πουθενά κοιλιά. Η γραφή μοντέρνα, άμεση. Οι περιγραφές του τοπίου, του αρχοντικού, των υπογείων, των μυστικών στοών είναι απλά μαγευτικές. Οι ιστορικές και πολιτικές αναφορές είναι στην ποσότητα που χρειάζεται, ούτε πολύ ώστε να κουράζει, ούτε λίγο ώστε να αφήνει ελλείψεις. Η δε επιμέλεια του έργου, είναι τόσο προσεγμένη και διακριτική, ώστε να μην κλέβει ή να στερεί τίποτα από την ορμή της γραφής του συγγραφέα ή από το συναίσθημα και την αγωνία της ιστορίας.

Οι χαρακτήρες δομημένοι όσο πρέπει, ώστε να αποκαλύπτονται την κρίσιμη στιγμή. Βέβαια, για να πω την απόλυτη αλήθεια, τσίνισα λίγο με τον Βίτο, που ενώ έχει αποφασίσει κάποια πράγματα, χάνει για λίγο το δρόμο και την αυτοκυριαρχία του. Λογικό, γυναίκα είμαι!

Είναι ένα βιβλίο που ενώ πατάει σε αληθινά γεγονότα, η φαντασία του Παναγιώτη Δεληγιάννη δημιουργεί μια πετυχημένη ιστορία που σε ταξιδεύει σε πολλούς αιώνες. Σου γνωρίζει πλάσματα που μπορεί και να φαντάζεσαι πως υπάρχουν, την ίδια στιγμή που ομολογείς πως «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός». Και το αντίθετο!

Στα σίγουρα μιλάμε όχι για ένα απλό περιπετειώδες μυθιστόρημα, αλλά για ένα θρίλερ. Ένα θρίλερ καλογραμμένο, που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία, ακόμα και όταν έχει διαβάσει το τέλος! Γνωρίζω πως θα υπάρξει και συνέχεια και πραγματικά ανυπομονώ. Γιατί, χωρίς υπερβολές, είναι ένα βιβλίο που αν το ξεκινήσεις, δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου.

Υ.Γ. Μήνυμα προς τον συγγραφέα: Παναγιώτη Δεληγιάννη, θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια! Πραγματικά ανυπομονώ να μάθω την συνέχεια!


Στοιχεία βιβλίου:
Ιστοσελίδα: Πατήστε εδώ
Συγγραφέας: Παναγιώτης Δεληγιάννης
Σελίδες: 320
Ημερ. έκδοσης: 08/03/2018
ISBN: 978-960-1432-694
Μοιράσου το άρθρο: :
 
Copyright © 2017-2024. ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ - All Rights Reserved
Created by Vivliosimeia | Published by Vivliosimeia |
Proudly powered by Vivliosimeia.blogspot.gr